Ενυδρείο Καστοριάς

Ενυδρείο Καστοριάς

«Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος»

Ενυδρείο Καστοριάς

Το μοναδικό ενυδρείο με ψάρια και οργανισμούς από τα γλυκά νερά της Ελλάδας.

Το ενυδρείο της Καστοριάς είναι ένα καινοτόμο ενυδρείο όπου φιλοξενεί ψάρια και λοιπούς οργανισμούς του γλυκού νερού της Ελλάδας, αυτόχθονα, ενδημικά και ξένα.

Είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο στα Βαλκάνια, και έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικός πόλος έλξης των επισκεπτών της πόλης, μαθητικών εκδρομών και ταξιδιωτών.

Το ενυδρείο το εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και για αυτόν τον λόγο φέρει το όνομά του.

Τα περισσότερα ψάρια που θα δείτε μέσα στο ενυδρείο είναι αυτά που ζούνε εδώ και χρόνια στα εσωτερικά ύδατα της Ελλάδας, αλλά υπάρχει και μεγάλος αριθμός ξενικών ειδών που διαβιούν στις λίμνες και στα ποτάμια της χώρας μας.

Ενυδρείο Καστοριάς

Γενικές πληροφορίες

Ενυδρείου Καστοριάς

Ενυδρείο Καστοριάς

ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ

Αποτελείται από 49 δεξαμενές χωρητικότητας από 1 έως 1,6 κυβικά μέτρα, υπάρχει μία όμορφη προσομοίωση της λίμνης της Καστοριάς και μία προσομοίωση του ποταμού Αλιάκμονα.

Ενυδρείο Καστοριάς

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ

Σε μεγάλες ποσότητες συναντώνται οι κυπρίνοι, οι τούρνες, οι πλατίκες, οι πέρκες, και οι γουλιανοί, που είναι τα καθαυτό ενδημικά ψάρια της λίμνης της Καστοριάς. Τα ψάρια χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες:

Ενυδρείο Καστοριάς

ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ

Αυτά που κατοικούν από την αρχή στο τόπο των προγόνων τους. Ντόπια, ιθαγενή.

Ενυδρείο Καστοριάς

ΞΕΝΙΚΑ

Χαρακτηρίζονται τα είδη που εισάγονται εσκεμμένα ή κατά λάθος σε μια περιοχή εκτός της τωρινής ή παλαιότερης φυσικής τους εξάπλωσης. Η εισαγωγή μπορεί να αφορά ολόκληρο τον οργανισμό ή σπόρους, ή αυγά και ένα κομμάτι του που μπορεί να επιβιώσει και τελικά να δώσει ένα νέο άτομο.

Ενυδρείο Καστοριάς

ΕΝΔΗΜΙΚΑ

Ονομάζονται τα είδη που ζουν αποκλειστικά σε έναν οριοθετημένο (ή απομονωμένο) γεωγραφικό χώρο. Για να είναι ενδημικό ένα είδος πρέπει να έχει δημιουργηθεί ή να έχει εξελιχθεί σε εκείνον τον χώρο

Ενυδρείο Καστοριάς

ΕΙΣΒΟΛΙΚΑ

Ως εισβολικό «εισβλητικό ή χωροκατακτητικό ξενικό είδος» (invasive alien species) νοείται το μη αυτόχθον (ξενικό) είδος που έχει εισαχθεί ή εξαπλωθεί σε μια περιοχή, πέραν της περιοχής φυσικής του εξάπλωσης, και έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται από μόνο του στη φύση, καταλαμβάνοντας ζωτικό χώρο σε φυσικά οικοσυστήματα και εκτοπίζοντας αυτόχθονα είδη και βιοκοινότητες.

Οργανώστε την επίσκεψη σας

Το προσωπικό του ενυδρείου είναι πάντα στη διάθεση σας
ώστε να σας εξυπηρετήσει και να σας ξεναγήσει στους χώρους του.

ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε.

Εταιρεία

Η «ΜΑΚΕΔΝΟΣ» Α.Ε. Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου Καστοριάς διαχειρίζεται το ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.


Επικοινωνία

English